📈 De Tweede Kamer heeft recentelijk de Wet Betaalbare Huur aangenomen. Na een akkoord van de eerste kamer zal deze (niet onomstreden) wetswijziging worden ingevoerd. Naast de sociale- en vrije sector huur, zal er dan een derde huursegment ontstaan: ‘De gereguleerde middenhuur’.
Wat betekent dit voor de huurders? Het betekent dat door deze
wet de huur van meer dan 300.000 woningen gemiddeld met €190 zal dalen.
Één van de grote wijzigingen is de beoordeling van de energieprestatie van de woning: een ‘slecht’ energielabel zal na het akkoord van de eerste kamer een grotere impact hebben op de huurpunten dan voorheen. Deze wet breidt de gereguleerde huur uit naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), met een maximale huurprijs van €1.123,- per maand.
Conform de prognoses zullen er ca. 115.000 huurwoningen worden ‘toegevoegd’ aan het betaalbare segment, waardoor de huurmarkt toegankelijker wordt voor meer mensen. In de praktijk blijkt nu echter dat veel beleggers momenteel de aanstaande woningen in de ‘gereguleerde middenhuur’ aan het uitponden zijn, waardoor de omvang huurwoningen in aantal daalt. De verwachting is er een uitpond-afname van ca. 20.000 VHE in 2024.
Benieuwd naar hoe het Woningwaarderingsstelsel de huurpunten
beïnvloedt per energielabel? Wij hebben een overzicht opgesteld o.b.v. het herziene wetsvoorstel welke d.d. 25 april j.l. aan de eerste kamer is voorgelegd. Dit overzicht maakt het verschil tussen de huidige- en nieuwe situatie na accordering inzichtelijk.
Goede energielabels worden beloond met extra punten, terwijl slechte labels leiden tot een nog grotere puntenaftrek dan in het aanvankelijke wetsvoorstel. Hieruit blijkt nogmaals: Een representatief energielabel wordt steeds belangrijker; zowel bij verhuur alsmede verkoop van een woning.
hashtag Energieprestatie hashtag WWS hashtag Energielabel hashtag Middenhuur